Iniciem el projecte Valls Circulars
Comencem el projecte d’especialització cap a la Bioeconomia que consta de 4 eixos: transformació social, agroalimentari, de paisatge i energètic. En concret iniciem la part de transformació agroalimentària, i ho fem a través del projecte “Valls Circulars: agroeconomia multisectorial resilient a la Vall de Camprodon per adaptar entorns de muntana al canvi climàtic i millorar la rendibilitat de les explotacions agràries de la Vall”.
La Mancomunitat de la Vall de Camprodon i la Fundació Comunitària de la Vall de Camprodon hem presentat el nou projecte anomenat “Valls Circulars”. Diverses persones vinculades amb el sector agrari, ramader i comercial han assistit als dos actes de presentació del projecte, que van comptar amb una presentació pública el dijous dia 23 de maig de 2024 a Camprodon, realitzada pel tècnic del projecte, Guillem Pastoret i Jordi Puig de l’assessoria l’Espigall, especialitzada en agroecologia, modelització climàtica i biodiversitat, i una sessió informativa l’endemà a Vilallonga de Ter.
El projecte “Valls Circulars” recull 2 línies de treball principals:
- MILLORAR LA RENDIBILITAT DE LES ACTIVITATS AGRÀRIES – Mitjançant l’obtenció de productes locals de major valor afegit es pretén assegurar la viabilitat i continuïtat de les explotacions agràries.
- ADAPTAR LES ACTIVITATS AGRÀRIES AL CANVI CLIMÀTIC- Mitjançant la implantació de noves produccions i noves tecnologies.
Tot això es farà a través d’una sèrie de pilots en explotacions de la Vall de la mà d’una assessoria especialitzada; també es faran mentories en aquestes explotacions i formacions diverses obertes a tot el sector agrari i ramader.
Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració publicoprivada entre la Mancomunitat de municipis de la Vall i la Fundació Comunitària i gràcies al finançament del Ministeri de Transició Ecològica i el Repte demogràfic. Aquest projecte forma part d’un projecte més ampli d’especialització de la Vall cap a la Bioeconomia, que segueix quatre eixos principals: transformació social, agroalimentari, de paisatge i energètic.
Arrel de les presentacions, diverses persones i professionals del sector han mostrat interès en participar-hi, per explorar noves oportunitats pel territori, tot millorant el valor afegit dels productes de la zona i explorant noves oportunitats per les persones joves que es vulguin dedicar al sector primari. També s’ha fet la proposta de crear una Associació de Pagesos de la Vall de Camprodon.
Si esteu interessats en el projecte, podeu omplir el següent formulari.
Vols veure les presentacions? Podeu accedir a la pàgina web de la Mancoumitat