2.BENESTAR I DESENVOLUPAMENT SOCIAL
2.1. US AJUDEM
Es tracta d’un projecte en què es proposa ajudar les persones grans (visquin soles o no) en el maneig de les tecnologies, fonamentalment el mòbil, la tauleta, l’ordinador, els caixers i, si volen, d’altres. Funcionen com uns tallers d’aprenentatge en el maneig d’aquestes eines. Per fer aquesta tasca, es compta amb la participació de l’Institut de Camprodon per afavorir el contacte intergeneracional.
Durant el curs 2022/23, es va fer una prova pilot amb els alumnes de 4t d’ESO i va ser un èxit, amb molt bona participació per part dels alumnes i de les persones grans. Al curs 2023/24 s’ha realitzat la primera edició d’aquests tallers amb alumnes de 3r d’ESO i el funcionament ha estat satisfactori i es seguiran desenvolupant en els propers cursos.
Enllaços d’interès:
2.1. US ACOMPANYEM
Es tracta d’un programa amb l’objectiu de fer companyia a les persones grans que viuen soles, ja sigui perquè no tenen família o bé perquè la tenen fora, però que tenen recursos per al seu manteniment i, per tant, no necessiten el suport de Càritas. Aquesta labor ja la porta desenvolupant Creu Roja en els diferents municipis de la Vall i per tant, com a entitat, donem suport a la seva tasca i ens oferim per ajudar i unir esforços quan sigui necessari.
2.3. ENS ESCRIVIM?
Es tracta d’un projecte que intenta establir vincles entre les persones que viuen soles als pobles de la Vall o són a la residència de Camprodon, amb l’objectiu de comunicar-nos periòdicament mitjançant cartes i escrits, i establir-hi una relació continuada. Aquestes persones que viuen soles o són a la residència, se’ls posarà en contacte amb persones voluntàries que vulguin contactar via carta per tal d’afavorir el seu acompanyament, fomentar la confiança perquè se sentin importants i acompanyats, però respectant-ne l’espai vital.
La correspondència sempre es farà a través de les vies de comunicació establertes de la FCVC de manera que es pugui vetllar pel respecte entre les persones participants i seran les encarregades de llegir el contingut, imprimir les cartes i enviar-les per correu postal o bé electrònic depenent de la selecció que hagi fet cada candidat/a. Per fer aquesta tasca, es treballarà amb les diferents administracions locals, Càritas, Creu Roja, Benestar social, CAP, Residència de gent gran, i Casal de la Gent Gran per fer la detecció de persones participants i també es comptarà amb grups de l’Escola Dr. Robert de Camprodon (projecte pilot) i joves de l’institut en aquest intercanvi.
2.4. ESTUDI SOBRE BENESTAR AUTOPERCEBUT
Durant els mesos de setembre fins al desembre de 2024 treballarem conjuntament amb els Equips d’assessorament i orientació psicopedagògic de la comarca i altres professionals del tercer sector per fer un estudi per a la detecció de necessitats en benestar en la població de la Vall de Camprodon. Tot això es farà a través d’un treball en xarxa amb diversos agents socials del territori per tal d’obtenir dades quantitatives i qualitatives per la detecció de necessitats percebudes vers el benestar de les persones.
Aquest estudi i un anàlisi posterior dels resultats obetinguts, ens permetrà identificar necessitats i poder fer una priorització conjunta i transversal entre els i les professionals que es dediquen a l’àmbit social i assistencial a la Vall.