La majoria d’accions que hem desenvolupat provenen de la jornada de captació d’idees de l’estiu del 2022 on es varen copsar moltes potencialitats a desenvolupar i algunes mancances importants a la nostra Vall. Totes aquestes accions s’estan fent pensant en millorar el benestar de la nostra gent.
1- Acció de mentoria
Es tracta d’un programa en que cada un dels alumnes de l’últim curs (4t d’ESO) de l’Institut Germans Vila Riera de Camprodon tingui un mentor professional en l’àrea que l’estudiant estigui interessat o que cregui que es vol dedicar en el futur. El primer curs ja al 2022-23 es va tancar amb un gran èxit. Actualment s’està treballant en el curs 23-24.
ENLLAÇOS:
2 - Pla d'entorn educatiu
Es tracta d’implicar activament a tota la societat que envolta als alumnes perquè la seva educació sigui excel·lent i no hi hagi mancances educatives. A partir d’aquest objectiu es van treballar quines condicions havia de tenir un alumne per tenir èxit i es va concloure que les condicions de millora serien:
– Acompanyament de deures i estudi.
– Possessió dels materials necessaris.
– Assistència a totes les activitats complementàries i extraescolars.
– Família amb bona adhesió al sistema educatiu i amb confiança en el mateix.
– Acompanyament emocional.
Implicant als centres educatius de la Vall amb l’escola Dr. Robert, l’Institut Germans Vila Riera i la ZER Vall del Ter (escoles de Sant Pau, Llanars i Vilallonga) i en col·laboració amb Càritas Vall de Camprodon i Creu Roja Vall de Camprodon.
3- Joventut saludable/ Joventut sense drogues
A proposta de diversos agents de la població i diversos esdeveniments greus, hem desenvolupat un programa per incidir en conflictes importants en el comportament dels joves que poden hipotecar el seu futur, tant d’estudis com de salut i de relació amb els altres i que calen enfocar-los de manera holística, implicant els joves, l’escola i la família. Es tracta dels problemes derivats de l’assetjament entre ells o assetjament escolar, l’assetjament sexual, la pornografia i el consum de drogues, incloent-hi el tabac i l’alcohol. En aquests moments s’ha redactat una tercera versió, amb aportacions de diversos professionals de l’educació i la salut del jovent.
Donada la realitat i urgència dels aspectes relacionats amb drogues, s’ha decidit iniciar el programa pel curs 23-24 amb un focus específic en els problemes d’addicció i el programa passa a anomenar-se ACCIÓ DE JOVENTUT SENSE DROGUES.
Es preveu poder fer una prova pilot el curs 2023-24 als alumnes de 3r i 4t d’ESO. En aquests moments s’està tractants amb els responsables d’educació, salut, benestar social i seguretat de l’administració
4- Accions formatives per futurs emprenedors
Donat que creiem en el potencial econòmic i personal de les persones de la Vall, volem oferir eines que els permetin ampliar o millorar els seus coneixements que repercutiran en l’activitat econòmica. Sondejant diversos actors econòmics (emprenedors, autònoms i ramaders) vam copsar les seves inquietuds pel que fa a temes de fiscalitat i per tal de tenir pautes econòmiques financeres aplicables als seus negocis.
Per començar, juntament amb Cristina Ventura, economista de C. Ventura Consultors SL, hem programat uns tallers bàsics d’orientació empresarial. Aquests primers tallers tenen com a objectiu donar un coneixement de les diferents opcions per iniciar o ampliar un negoci i de les diferents obligacions fiscals, comptables i administratives de cada opció així com tenir unes pautes per elaborar un pla de negoci previ i una anàlisi posterior de la rendibilitat del negoci. Van dirigits a persones amb mentalitat emprenedora que vulguin saber QUÈ i COM fer-ho abans de començar una activitat o una ampliació de l’existent.
5- Accions per a la gent gran
Les accions que estem duent a terme per a la nostra gent gran es divideix en 3 programes:
-
-
- Us ajudem: Es tracta d’un projecte en què es proposa ajudar a la gent gran (visqui sola o no) en el maneig de les tecnologies, fonamentalment el mòbil, la tauleta, l’ordinador, els caixers i, si volen, altres. Es tracta d’oferir-los uns tallers d’aprenentatge en el maneig de les tecnologies. Per fer aquesta tasca, es compta amb la participació dels alumnes de l’institut de Camprodon.
- Us acompanyem: Es tracta d’un programa amb l’objectiu de fer companyia a les persones grans que viuen soles, sigui perquè no tenen família, o bé perquè la tenen fora, però que tenen recursos pel seu manteniment i, per tant, no requereixen el suport de Càrites.
- Parlem una mica: La proposta pretén crear a través de voluntaris l’oportunitat de gaudir de correspondència escrita amb persones grans.
-
ENLLAÇOS:
https://www.fcvc.cat/us-ajudem-un-projecte-que-vincula-joves-i-grans-a-traves-de-la-tecnologia/
https://www.fcvc.cat/voleu-companyia-us-acompanyem/
6-Programes de cohesió social, salut i turisme responsable
Les accions que estem duent a terme a nivell de cohesió social, salut i turisme sostenible es divideix en 4 grans grups::
-
-
- Parlem de la vall amb la nostra gent: És un Cicle de tertúlies de temes d’interès amb l’objectiu de donar a conèixer a la gent de la Vall la història, costums, tradicions i llegendes de la nostra Vall, entre altres temes, a través d’un cicle de tertúlies. Ha funcionat amb gran èxit el 2023 i aquest 2024 continua.
- Retrats de Vida: Es tracta d’un nou projecte que pretén recuperar i immortalitzar la veu de persones grans de la Vall que tenen uns coneixements o passat que cal preservar en vídeo i per escrit.
- Projecte de turisme: Després d’unes sessions de debat i per tal d’atendre unes demandes que en van sorgir, es va impulsar, conjuntament amb la Mancomunitat de la Vall de Camprodon, una sessió de pluja d’idees pel 24 d’octubre de 2023, amb participació oberta per tal de formar els grups de treball necessaris. Molt exitosa d’assistència i participació. Alineament amb els postulats del model regeneratiu i circular de turisme, amb un turisme sostenible, responsable i innovador. Alineament amb el Compromís Nacional pel Turisme Responsable. Es preveu que la Mancomunitat continuï amb la feina dels grups de treball.
- Centre esportiu, recreatiu i cultural: S’ha treballat en un projecte que es considera fonamental per l’estructuració social de la Vall perquè es considera que hi ha poca oferta en l’àmbit d’oci (molt especialment pels joves), socialització i salut a la Vall.
S’ha dissenyat i se n’ha fet coneixença a les administracions locals de com podria ser el centre esportiu multi activitats per a totes les edats que permeti la pràctica de l’esport, la socialització de la gent de la Vall, generant espais de trobada i amb un vessant cultural. La proposta formal inclou espais d’esport (molt especialment una molt necessària piscina climatitzada), amb moltes zones de socialització des d’esportiva (planta baixa) a més social (primera) o cultural (segona). Pensem que és un projecte fonamental per l’estructuració social de la Vall, tant per joves com per gent gran i base d’una població saludable.
-
ENLLAÇOS:
https://www.fcvc.cat/al-nostre-canal-de-youtube-trobaras-tots-els-videos-de-les-xerrades-que-hem-anat-fent/
https://www.fcvc.cat/jornada-de-captacio-didees-sobre-turisme/
https://www.fcvc.cat/molt-contents-i-agraits-de-la-participacio-en-la-captacio-didees-sobre-turisme/
7- Bioeconomia
L’equip d’accions de la FCVC compost per tècnics voluntaris motivats pel repte, ha estat treballant des del setembre del 2022 en un projecte ambiciós, envoltant-se de tot el coneixement extern que ha pogut i de moltes connexions amb administracions i escoltant la societat local per tal de desenvolupar un nou ecosistema per la nostra Vall que la faci sostenible i viable als pròxims anys. Durant aquest temps s’han visitat moltes administracions locals d’àmbit comarcal i nacional, s’han recollit estudis existents i junt amb el coneixement dels tècnics voluntaris de la FCVC s’ha elaborat el “Projecte d’Especialització cap a la Bioeconomia de la Vall de Camprodon”.
El projecte proposa fer una gestió integral del territori per optimitzar els recursos naturals, els serveis i l’economia local amb l’objectiu de crear un paisatge agroforestal resilient als efectes de la crisi ambiental global. Un paisatge resilient que sigui més capaç de recuperar-se de les pertorbacions, els incendis o els canvis tant ambientals com socioeconòmics i, per tant, augmenta la capacitat del territori de poder adaptar-se als canvis futurs. A més, pretén ajudar a agricultors i ramaders a fer més viables i sostenibles les seves explotacions per ta que per molts anys puguem mantenir la Vall autèntica que hem estat fins ara.
El “Projecte d’Especialització cap a la Bioeconomia de la Vall de Camprodon” dona una visió conjunta, imbricada i d’un gran valor afegit, tal com pot veure’s en la figura:
Cal afegir que com a pas previ al projecte de Bioeconomia, s’ha arribat a un acord amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat per iniciar una prova pilot a partir de setembre del 2023 a la Vall de Camprodon per aconseguir Espais Agroforestals Resilients, en el disseny i la implantació del projecte que suposarà una transformació del territori mitjançant la promoció de la bioeconomia lligada a l’àmbit forestal contribuint amb això a la transició ecològica, la conservació de la biodiversitat i la creació d’ocupació verda. La Generalitat prioritzarà aquesta iniciativa com a pilot per implementar els seus models informàtics de paisatges resilients durant el 2023-24. El CTFC (Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya) ha fet aquests models informàtics així com l’estratègia de Bioeconomia per a Catalunya. Els atributs que es valoren són la conservació de la biodiversitat, la superfície forestal, caps de ramaderia, nombre de pastures, disponibilitat d’aigua, la qualitat del sòl o la prevenció d’incendis forestals.
Es considerava indispensable per poder tirar endavant aquest projecte tenir la complicitat i suport absolut dels 6 ajuntaments de la vall i de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon que liderarà la promoció d’alguns dels projectes que estan dins aquest projecte global de Bioeconomia. Hem de dir que a tots ells els estem molt agraïts perquè des del primer minut hem fet pinya conjuntament perquè pugui ser realitat.
Aquest projecte de Bioeconomia a la Vall compta amb la col·laboració de: la Mancomunitat de la Vall de Camprodon, els 6 ajuntaments de la Vall (Ajuntament de Camprodon, Ajuntament de Sant Pau, Ajuntament de Molló, Ajuntament de Llanars, Ajuntament de Vilallonga, Ajuntament de Setcases), l’Associació de Propietaris Forestals de la Vall de Camprodon, el CEINR (Centre d’Espais d’Interès Natural del Ripollès), el Consorci de l’Alta Garrotxa, L’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, l’Agència de Desenvolupament del Ripollès i la marca de garantía “Producte del Ripollès, la Fundació Europace, l’ADF Vall de Camprodon, l’Associació de Criadors d’Eugues de Muntanya del Ripollès, Criadors de Vaca Bruna del Pirineu, l’Escola de Pastors, Associació de Dones del Món Rural Pageses i Ramaderes de Catalunya, Unió de Pagesos Comarques de Girona, la Generalitat de Catalunya (DAAC).
Aquest gran projecte l’hem dividit en 3:
4.1.- ACCIÓ PER DESENVOLUPAR NOU MODEL D’AGRICULTURA I RAMADERIA RENDIBLE I SOSTENIBLE. “PROJECTE VALLS CIRCULARS”
En elles es recullen 3 eixos de treball principals:
MILLORAR LA RENDIBILITAT DE LES ACTIVITATS AGRÀRIES – Mitjançant l’obtenció de productes locals de major valor afegit es pretén assegurar la viabilitat i continuïtat de les explotacions agràries.
ADAPTAR LES ACTIVITATS AGRÀRIES AL CANVI CLIMÀTIC- Mitjançant la implantació de noves produccions i noves tecnologies.
FOMENTAR LA INSTAL·LACIÓ DE NOUS PRODUCTORS AGRARIS- Mitjançant la instal·lació de nous productors, principalment joves, es preveu fomentar la gestió agrària i forestal.
Ja es disposa de subvenció per poder començar
4.2.- ACCIÓ PER ACONSEGUIR UN MODEL DE GESTIÓ FORESTAL RENDIBLE I SOSTENIBLE. “PROYECTO TRACTOR DE BIOECONOMÍA PARA LA CONSECUCIÓN DE PAISAJES AGROFORESTALES SOSTENIBLES Y RESILIENTES EN LA VALL DE CAMPRODON. “
A la Vall de Camprodon, en un percentatge superior a la mitja de Catalunya, hi ha un problema d’aforestació important, és a dir hi ha hagut una conversió molt gran de terrenys (agrícoles o ramaders) en boscos. En conseqüència, i lligat al tema energètic i agroalimentari que volem desenvolupar, això ens porta a establir un altre eix estratègic molt important com és la gestió forestal, amb l’aprofitament de la fusta per obtenir energia i augment dels terrenys per pastura de bestiar. Aquesta gestió ens ha de permetre construir un paisatge mosaic útil amb espais on poder aconseguir de forma sostenible el producte agroalimentari i energètic. A banda, ha de servir per mitigar els efectes del canvi climàtic, reduir el risc d’incendis i protegir i augmentar la biodiversitat.
4.3.- ACCIÓ PER ACONSEGUIR UN MODEL ENERGÈTIC SOSTENIBLE
En aquest grup d’accions es poden plantejar tres aspectes, en col·laboració amb la Fundació EuroPACE: i) Accions de pedagogia a tota la població de la Vall perquè cada llar pugui ser més sostenible ii) Actuar en l’àmbit de regeneració urbana i rehabilitació d’habitatges i iii) Actuar pel que fa a impulsar l’autoconsum (incloent-hi la possibilitat de desenvolupar Comunitats Locals d’Energia).
A més s’ha tirat endavant tot un projecte d’aconseguir una regió autàrquica o autònoma energèticament, que és un territori (en el nostre cas la Vall de Camprodon) que té un grau d’autonomia i control sobre la producció i ús de l’energia. Això pot incloure la capacitat de generar electricitat a partir de fonts d’energia locals i sostenibles, així com la capacitat d’establir polítiques i regulacions energètiques pròpies. Aquest tipus de regió pot tenir una major independència en termes energètics i pot ser menys dependent de fonts externes d’energia. Des de la FCVC volem posicionar la vall com territori verd, sostenible i ecològic, i creiem que ho hem de fer decididament però també explicar-ho amb potents campanyes de comunicació i difusió tant per part dels ajuntaments com de la Fundació i els diferents agents de la societat local.
Les fonts d’energia sostenibles que considerem són: energia hidràulica, energia per combustió de biomassa, energia fotovoltaica i energia eòlica, que en els plans haurien de substituir les actuals de gas, gasoil (mobilitat i calefacció) i gasolina.
Per poder titar endavant tot el projecte s’ha començat demanat algunes subvencions:
- Convocatòria de la Fundación Biodiversidad per grans projectes transformadors d’índole científico-tècnica per a la apromoció de la bioeconomia i la contribució a la transició ecològica en el marc del “Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia”. La FCVC ha contractat La Fundació Europace per tal de redactar els documents per presentar la solicitut.
Nom: “PROYECTO TRACTOR DE BIOECONOMÍA PARA LA CONSECUCIÓN DE PAISAJES AGROFORESTALES SOSTENIBLES Y RESILIENTES EN LA VALL DE CAMPRODON. “
Import Solicitat: 1.219.634 €
Import Concedit: pendent resolució
Import pendent:
Promotor: Mancomunitat de la Vall de Camprodon
Socis: Fundació Comunitària Vall de Camprodon, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Associació Propietaris Forestals, Fundació Europace.
Enviat el Juliol de 2023. - Convocatòria del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico per projectes innovadors per a la transformació territorial i la lluita contra el despoblament. L’Ajuntament de Camprodon ha contractat Agroassessors, per presentar la resolució.
Nom: “PROJECTE VALLS CIRCULARS”
Import Solicitat: 553.245 €
Import Concedit + fons propis: 194.526,02 €
Import pendent: 358.718,98 € (estan buscant altres vies, però ja es pot iniciar el projecte amb el qual s’ha concedit)
Promotor: Mancomunitat de la Vall de Camprodon
3. La Vall de Camprodon ha entrat dins del programa de prova pilot per aconseguir paisatges agroforestals resilients per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. La Vall de Camprodon ha estat acceptada, després de les accions per part de la FCVC, per ser un pla pilot, amb una important inversió per a la Vall.
4. S’estan mirant altres vies de finançament per poder d’acabar de tirar endavant el projecte.
ENLLAÇOS:
https://www.fcvc.cat/wp-content/uploads/2024/03/FCVC-dossier.pdf
Aquest marc d’accions s’aniran desenvolupant a través de diferents grups d’acció, formats per persones expertes en cada àmbit i en col·laboració amb tota la ciutadania que s’hi vulgui incorporar.