Aquest any per primer cop hem dut a terme un projecte vital per a la salut i el benestar dels nostres joves. El projecte de “Joventut Sense Drogues”, desenvolupat a l’Institut d’educació secundària de la Vall de Camprodon, ha involucrat uns 60 alumnes amb l’objectiu de conscienciar i educar sobre els perills del tabaquisme, l’alcoholisme i altres substàncies addictives. S’ha desenvolupat aquest ambiciós programa per incidir en situacions delicades on els joves poden posar en risc el seu futur, tant en l’àmbit d’es tudis com en el de salut o la relació amb els altres, i que fa falta enfocar-los de manera holística, implicant a tota la societat, joves, escola i famílies.
La prevenció de les drogadiccions és una necessitat crucial, especialment en entorns rurals, on les opcions d’entreteniment i les influències socials poden portar els joves a experimentar amb substàncies nocives. Aquest projecte ha estat dissenyat per proporcionar informació fiable i eines pràctiques per evitar l’ús i abús de drogues entre els estudiants de l’institut de la Vall de Camprodon. En aquesta edició s’han realitzar dues ponències principals, centrades en dos dels problemes més comuns entre els joves: el tabaquisme i l’alcoholisme.
La primera ponència va abordar el tema del tabaquisme i va ser impartida per Marià Monsó, oncòleg. Es va informar de la composició dels cigarrets, els efectes nocius del tabac en el cos i la ment, i es van compartir històries reals d’individus que han patit les conseqüències del tabaquisme.
La segona ponència va partir de l’exemple d’Alex Florensa, psicòleg clínic , i es va centrar en l’alcoholisme , un altre problema greu que afecta molts joves (i no tant joves). Florensa van explicar com l’alcohol pot afectar el desenvolupament cerebral dels adolescents, la seva capacitat per prendre decisions i la seva salut a llarg termini. Es van exposar les fases de l’addicció a l’alcohol i altres drogues, els efectes en la vida social i familiar dels afectats i es van proporcionar estratègies per resistir la pressió social per consumir substàncies addictives. Igual que en la primera ponència, els alumnes van tenir l’oportunitat de participar activament i expressar les seves preocupacions i dubtes.
Considerem que aquest projecte ha tingut un impacte significatiu en la comunitat educativa de la Vall de Camprodon i que els i les alumnes han adquirit una consciència més gran sobre els riscos associats amb el consum de tabac i alcohol. A més, aquest tipus d’educació preventiva ajuda a crear una cultura de salut i benestar que pot tenir efectes positius a llarg termini.
Des de la Fundació, seguirem treballant en aquest tipus de projectes, de la mà dels centres educatius ja que és un exemple excel·lent de com les comunitats poden treballar juntes per protegir els seus/seves joves. Amb iniciatives com aquesta, estem assegurant un futur més saludable i segur per a les noves generacions.
Aquest divendres 5 de juliol a les 7 de la tarda, a l’espai cultural Cal Marquès, es farà una tertúlia oberta al públic en general, centrada en les addiccions i la població jove, impartida per Marià Monsó, Alex Florensa i el principal impulsor del projecte, Marià Ramon Morer. Us hi esperem!