El canvi d’any convida a la reflexió, a fer balanç, i a marcar-se nous propòsits per l’any que comença. Si fem repàs d’aquest primer any de vida, de la FCVC, podem dir que:
Hem tingut visibilitat a Camprodon gràcies a la cessió temporalment d’un local social al Carrer València número 1, propietat de Xavier Sala. Disposem de material tecnològic com: telèfon i ordinadors, gentilesa de la Universitat Pompeu Fabra. Hem creat una pàgina web trilingüe i estem a les xarxes socials on anem explicant les novetats de la FCVC. També tenim imatge corporativa i logo institucional gràcies a la dissenyadora camprodonina Sisón Pujol. A més a més, estem acabant (amb la col·laboració en la producció de Tanit Sanmartín Roig) un vídeo promocional de la FCVC que podrem veure ben aviat.
A finals de juliol de l’any passat vam organitzar una jornada de pluja d’idees a l’Hotel Camprodon que va ser un gran èxit de participació i d’aportació de nous projectes. Es van realitzar més de 30 ponències sobre diferents aspectes on la FCVC té un paper integrador. Podeu veure totes aquestes ponències al nostre canal de YouTube. Hem editat un llibret, amb més de 80 pàgines, sobre els resums de les propostes sorgides, que es pot consultar  AQUÍ. Hi ha moltes idees que ens han inspirat i ho continuaran fent en el futur.
Entre les idees proposades han sorgit una sèrie d’accions que ja hem començat a treballar. Algunes són petites, a curt termini i altres, de dimensions més grans, a més llarg termini.
De les accions a curt termini volem destacar la de “mentoratge”, en la que estem treballant conjuntament amb l’Institut Germans Vila Riera per tal que tots els alumnes de 4t d’ESO, que així ho desitgin, tinguin un mentor que els ajudi a orientar el seu futur professional. Avui en dia tenim els mentors assignats i després de vacances se celebraran les primeres trobades, que aniran continuant durant tot el curs, i serviran per materialitzar aquest projecte d’orientació professional.
Altres accions en què estem treballant per engegar a curt termini són: “us ajudem” i “us acompanyem”, ambdues destinades a persones grans. La primera té com a objectiu ajudar a la gent gran en el maneig de les tecnologies, com el mòbil, l’ordinador, els caixers automàtics, o l’app de salut, a través d’un cicle de tallers d’aprenentatge i formació, amb la col·laboració de joves voluntaris. La segona proposta, té com a finalitat fer companyia a les persones grans que viuen soles, sigui perquè no tenen família o bé perquè la tenen fora del municipi. Poder detectar aquestes persones, de tota la Vall, amb el suport de les institucions que hi col·laboren: Càritas, La Creu Roja, Benestar Social del Ripollès i Bastiments Aventura, i oferir-los companyia. Amb el suport de Creu Roja Vall de Camprodon se seleccionaran els voluntaris més adients per cadascuna de les persones que requereixin aquest acompanyament.
També estem definint un Cicle de xerrades per parlar de diferents temes relacionats amb la Vall, a tall de tertúlies amb 2-3 persones de la Vall, coneixedores de cada dels temes a tractar, per donar a conèixer la història, les activitats, les tradicions, els fets o les llegendes de la nostra Vall.
Igualment, estem treballant per definir el Programa de Xerrades d’orientació fiscal per a joves emprenedors autònoms, juntament amb l’economista Cristina Ventura.
Per altra banda, hem començat a treballar en accions molt ambicioses que tenen com a fita final una aposta per la bio economia circular a la Vall de Camprodon, implicant diferents àrees en aquest projecte com: el sector primari (agricultura i ramaderia), la gestió de boscos i la generació d’energia (amb la fita de poder ser autònoms en un futur no massa llunyà). També hem començat a treballar sobre l’habitatge, que tant preocupa als joves de la Vall. En aquestes àrees tenim l’ajut inestimable de la Maite Vigueras, en Guillem Pastoret, l’Esteve Costa, l’Albert Rigat, en Joan Guillaumes, en Joaquim Ros i en Joan Vila. I, sobretot, amb la complicitat i ajut dels sis Ajuntaments de la Vall. Un gran equip pel nostre futur.
Estem treballant per tal que aquests projectes puguin ser valorats positivament per diferents institucions, agències finançadores, fundacions, empreses o particulars per tal de trobar finançament sobre projectes concrets ben formulats. És una feina complexa i competitiva, però ens hi estem esforçant per a poder redactar projectes d’alta vàlua.
No volem allargar excessivament així que la informació més detallada l’anem posant al web, a les xarxes socials o al butlletí electrònic, i com sempre, estem oberts a les aportacions que es vulguin fer. Necessitem generar moltes idees i nou coneixement, amb el vostre suport, per fer de la Vall de Camprodon un lloc per viure, treballar i ser feliç. Us adjuntem el PDF del tríptic d’explicació de la Fundació, AQUÍ.
Perquè a la Fundació FCVC som un equip de persones multidisciplinari implicades sota un mateix objectiu i que es compromet, durant aquest 2023 a donar llum a diferents projectes per la Vall. Tenim clar que la Fundació ha de ser llar, impuls i enfocament, per a totes les propostes i persones que es vulguin implicar en la nostra terra, siguin d’on siguin, i hem de ser capaços d’aglutinar diferents propostes i unir-les en els projectes que tenim i els que puguin sorgir.
Així doncs, estrenem any amb molta empenta i força, salut i FCVC per a tothom!